4 anledningar till att du bör träffa en tandläkare regelbundet

11 november 2022
Helen Johansson

editorial

Vikten av regelbundna tandläkarbesök

Alla vet att de bör träffa en tandläkare regelbundet, men ibland kan det vara svårt att hitta tid eller pengar. Det finns dock många goda skäl att prioritera tandläkarbesök, och din munhälsa är värd investeringen. Här är fyra skäl att besöka tandläkaren regelbundet.

image

Upptäck tandsjukdomar i tidigt skede

1) För att förebygga håligheter och tandköttssjukdomar
Den främsta orsaken till karies är plack, en klibbig film av bakterier som ständigt bildas på dina tänder. Plack blir surt och bryter ner tandemaljen, vilket orsakar håligheter. Om plack inte avlägsnas irriterar plack även tandköttsvävnaden och orsakar gingivit, som är det tidiga stadiet av tandköttssjukdom. Gingivit kan vändas med professionell rengöring och förbättrad vård i hemmet, men om den lämnas obehandlad kan den utvecklas till parodontit, som är mycket svårare – och dyrare – att behandla. Regelbundna tandläkarbesök hjälper till att avlägsna plack innan det orsakar håligheter eller tandköttssjukdomar.

2) För att spara pengar i det långa loppet
Förebyggande vård är alltid billigare än behandling av ett befintligt problem. Och när det gäller dina tänder tenderar problem att förvärras snabbt – ett litet hål kan förvandlas till en större rotfyllning om det lämnas obehandlat. Om du går till tandläkaren regelbundet kan du undvika dyrare tandvårdsåtgärder i framtiden.

3) För att fånga upp muncancer tidigt
Munhålecancer är en av de vanligaste cancerformerna, och den är också en av de mest dödliga. När muncancer upptäcks tidigt är den dock mycket behandlingsbar. Under ett vanligt tandläkarbesök kommer din tandläkare att göra en grundlig undersökning av din mun och hals för att leta efter tecken på cancerceller eller precancerceller. Att fånga muncancer tidigt kan rädda ditt liv.

4) Att få professionella tandrengöringar
Du borstar och använder tandtråd varje dag (eller åtminstone borde du göra det), men oavsett hur bra du tar hand om dina tänder hemma behöver de fortfarande professionella rengöringar för att ta bort uppbyggd tandsten (en härdad form av plack). Tandsten kan endast avlägsnas med särskilda tandvårdsinstrument – den kan inte borstas eller tas bort med tandtråd – och om den inte avlägsnas kommer den att fortsätta att ansamlas och skada dina tänder och ditt tandkött. Genom att få professionell rengöring kan du hålla ditt leende friskt och glänsande i många år framöver!

Din munhälsa är viktig – inte bara för estetiken utan även för den allmänna hälsan. Det finns många goda skäl att besöka tandläkaren regelbundet för förebyggande vård. Genom att fånga upp problem tidigt och hålla munnen frisk med professionella rengöringar kan du undvika många allvarliga – och dyra – tandvårdsproblem i framtiden. Ditt leende – och din hälsa – är värt investeringen! Kika gärna in hos https://www.xn--tandlkaresollentuna-kwb.se/ för mer information och se deras tjänster.

Fler nyheter