Vi är alla olika

14 mars 2020
jonas_olsson

Mänsklighetens kanske allra största styrka är våra olikheter. Att vi är bra och sämre på olika saker. Somliga människor är fantastiska på matte, kemi och fysik medan andra har svårt för sådana ämnen men är mästare på att lära sig nya språk. En del jobbar oerhört bra med sina händer, medan andra är bättre på att läsa väldigt mycket på kort tid. En hel del av dessa olika färdigheter är egenskaper som vi kan träna oss på att bli bättre. Men ibland handlar inte exakt allting om hur mycket vi tränar. Ibland föds vi med förutsättningar som gör att vissa grejer blir svårare för vissa människor att genomföra på egen hand jämfört med andra.

 

Rätt till personlig assistans

En del människor föds till exempel med någon slags funktionsnedsättning som kanske innebär att man inte kan gå i samma takt som andra. Ibland händer det någonting som gör att livet förändras tvärt. En olycka kanske innebär att man inte längre kan använda sina ben och hamnar i rullstol. En stroke kan innebära att en del vardagssysslor blir nästan omöjligt att ta sig igenom på egen hand igen. Då kan man få hjälp och assistans av en personlig assistent. En personlig assistent hjälper dig i alla de fysiska begränsningar du upplever så att du ska ha ett så normalt liv som möjligt.

 

 

Grundläggande hjälp

Personlig assistans är någonting som man får rätt till om man till exempel av ovanstående anledningar inte kan leva sitt liv på ett grundläggande sätt utan extra hjälp. Det ska inte spela någon roll var man bor. Personlig assistans i Dalarna är till exempel en lika stor rättighet som personlig assistans i Skåne eller någon annanstans. Det är inte meningen att man ska behöva begränsas av sin kropp när man själv inte gjort valet. Ett värdigare liv är möjligt med hjälp av personlig assistans.

Fler nyheter