5 skäl att besöka tandläkaren i Järfälla

19 november 2022
Helen Johansson

editorial

Bibehåll en god munhälsa

Du kanske inte tycker att ett besök hos tandläkaren är en topprioritet, men det borde det vara! Att bibehålla en god munhälsa är viktigt för din allmänna hälsa och ditt välbefinnande. regelbundna kontroller och rengöringar kan hjälpa till att förebygga håligheter, tandköttssjukdomar och andra tandproblem. Tandläkare kan också upptäcka tidiga tecken på andra hälsoproblem, till exempel diabetes och benskörhet. Här är 5 anledningar till varför du bör besöka tandläkare i Järfälla.

image

 

Förebygg i stället för åtgärda

1. För att förebygga håligheter
Karies är ett av de vanligaste tandproblem, men det är också ett av de mest förebyggbara. Regelbunden tandborstning, tandtråd och besök hos tandläkaren kan hjälpa till att hålla karies i schack. Under en rutinrengöring tar tandläkaren bort plack och tandsten som bildats på dina tänder. Detta hjälper till att förhindra att håligheter bildas

2. För att förebygga tandköttssjukdomar
Tandköttssjukdomar är ett annat vanligt tandproblem som kan förebyggas med regelbundna tandläkarbesök. Tandköttssjukdomar uppstår när plack och tandsten bildas på tänderna och tandköttet, vilket gör att de blir inflammerade. Detta kan leda till blödande tandkött, smärta och slutligen tandförlust. Under en rutinrengöring tar tandläkaren bort alla plack- och tandstensansamlingar på dina tänder, vilket bidrar till att förhindra att tandköttssjukdomar uppstår från första början

3. För att upptäcka tidiga tecken på andra hälsoproblem
Visste du att tandläkare kan upptäcka tidiga tecken på andra hälsoproblem? Det stämmer! Tandläkare kan till exempel ibland upptäcka tidiga tecken på diabetes genom att titta på förändringar i tandköttet. De kan också upptäcka tidiga tecken på osteoporos genom att titta efter förändringar i käkbenets täthet. Regelbundna tandläkarbesök kan alltså inte bara hjälpa dig att hålla munnen frisk, utan även hela kroppen!

4. För att spara pengar i det långa loppet
Regelbundna tandläkarbesök kan tyckas vara en onödig utgift, men de kan faktiskt spara pengar på lång sikt! Det beror på att om du betalar för förebyggande vård nu kan du undvika dyrare tandvårdsbehandlingar längre fram. Det är till exempel mycket billigare att få en hålighet fylld än att få en rotfyllning. Så se till att besöka tandläkaren regelbundet för att hålla ditt leende friskt och spara lite pengar!

5. För att ditt leende är viktigt!
Ditt leende är en av de första saker som folk lägger märke till om dig – så det är viktigt att ta hand om det! Regelbundna tandläkarbesök kan bidra till att ditt leende förblir friskt och ser bäst ut. När allt kommer omkring leder en frisk mun till en sund självkänsla – och vem vill inte ha det?

Att ta hand om dina tänder är viktigt för din allmänna hälsa och ditt välbefinnande – och det finns inget bättre ställe att göra det på än hos tandläkaren! Regelbundna kontroller och rengöringar kan hjälpa till att förebygga håligheter, tandköttssjukdomar och andra tandproblem. Tandläkare kan också upptäcka tidiga tecken på andra hälsoproblem. Så se till att boka in en tid hos tandläkaren snart! 

Fler nyheter