Hur kan man undvika tandlossning?
Tandlossning förknippas ibland med dåligt skötta tänder och med rökare. Att vara rökare och att inte sköta munhygienen bidrar till att risken för tandköttsinflammation ökar. En inflammation kan leda till tandlossning om den inte behandlas i tid. Däremot kan gingivit som är den medicinska termen för tandköttsinflammation även uppstå om man sköter sina tänder. Därför är det viktigt att regelbundet gå till tandläkaren och framför allt tandhygienisten. Då kan gingivit upptäckas i tid. Ju tidigare du vidtar åtgärder för att minska inflammationen desto mindre risk för tandlossning.
Vad kan man göra för att undvika tandlossning?
Något av det absolut viktigaste är att sköta om sina tänder och gå regelbundet till tandhygienisten. Välj gärna en tandläkare som är specialist inom just gingivit och parodontit som tandlossning heter om du upplever det problemet. En tandläkare i östersund kan ha samma specialistkompetens som någon i en storstad. Det kan heller inte påpekas för ofta att avlägsnandet av tandsten är en avgörande faktor för att undvika tandlossning. När väl inflammationen går över till tandlossning är det nämligen mycket svårare att behandla. Det kan även bli dyra ingrepp som följd. Det är bättre att vara proaktiv än reaktiv.
Vad kännetecknar tandlossning?
En tandläkare upptäcker snabbt vid en undersökning om du har början till tandlossning. Du kan själv också notera olika förändringar. Till att börja med kännetecknas tandköttsinflammation av att du börjar få ont i munnen och tandköttet blöder. Det är därför lite svårare för rökare att upptäcka dessa symptom, då rökningen påverkar blodcirkulationen och därmed blöder mindre. När tandlossning väl träder i kraft kan man börja känna att tänderna känns som om de sitter lösare, att tänderna börjar förflytta sig eller att tänderna upplevs längre än tidigare. Ibland kan du till och med se förändringarna i spegeln. Då är det verkligen tid att akut uppsöka tandläkare.