Hur görs en VVS projektering?
En VVS projektering är egentligen att skapa sig en helhetsbild. Det görs genom att noga analysera helhetsbehov och skapa en plan över alla system. VVS är ett mycket brett begrepp då det innefattar allt från sanitet till inomhusklimat.
Vid en projektering görs mer än att det tas fram en helhetsbild. Det som görs är även att säkra att komponenter som används ska möta kraven som finns. Det ingår också en analys av framtida krav. Idag är VVS projektering till stora delar digitaliserad.
Det krävs mycket beräkningar vid projektering
Då VVS projektering påverkar allt från vatten och avlopp till inomhusklimat krävs gedigna beräkningar. Därför är de som arbetar med projektering i regel ingenjörer. Vid projektering så samarbetar flera olika professioner.
På ett tidigt stadium är det också vanligt att involvera VVS-montörer. Detta för att få praktisk input och få alla detaljer rätt. Genom en gedigen och väl utarbetad kalkylering kan du som kund spara energi och resultatet håller över tid.
När väl systemet är på plats ska det också vara lätt att underhålla. Det är därför beräkningar är extra viktiga. De ska ta hänsyn till reglering och hur du ska kunna serva installationen på enkelt sätt.
Vilka system ingår i VVS?
När begreppet VVS används så är det ofta som tankarna dras till vatten och avlopp. Men inom VVS finns även värme och ventilation som påverkar inomhusklimatet. Det kan också vara tryckluft och annan typ av luftbehandling.
Idag arbetar också många konsulter med hänsyn till miljön. Detta då välplanerad VVS påverkar energieffektiviteten, och ju längre installationer håller desto bättre för miljön. Med välplanerad VVS finns det också möjlighet att sänka driftskostnaderna.
Som fastighetsägare finns det även möjlighet att miljöprofilera sig. VVS-konsulter kan hjälpa till med miljöcertifieringar. Fördelen är också att vid projektering kan du i regel sedan anlita samma företag för besiktningar, som exempelvis OVK-besiktning.