Professionell trädfällning
Det är något speciellt och symboliskt med träd. Vi har också en lång tradition av att plantera träd för att fira olika händelser som exempelvis att ett barn har fötts eller att våren äntligen har kommit. Kanske är det därför som träd kan väcka så mycket känslor? Det tar flera årtionden för ett träd att växa sig riktigt stort och träd kan också bli flera hundra år gamla. Därför ska man tänka sig för mer än en gång innan man fäller ett träd.
Träd har också flera praktiska fördelar som man kanske inte alltid tänker på. De hjälper till att dränera tomten och skyddar även huset mot kyliga vindar, vilket sänker uppvärmningskostnaden, och på sommaren skyddar träd mot hetta och skapar ett bättre inomhusklimat. Men det finns givetvis också tillfällen då det är bäst att ta ner träd. Det kan vara om ett träd har blivit sjukt eller gammalt och försvagat. Träd kan också växa sig allt för stora vilket kan få till följd att de skadar intilliggande fastigheter och elledningar.
Ibland krävs tillstånd för trädfällning på egen tomt
Man får vanligtvis fälla träd om de står på den egna tomten, men det finns vissa undantag. Ingår trädet i detaljplanen över området behövs ett tillstånd från kommunen vid trädfällning. Samma sak gäller om trädet ingår i strandskyddet eller om det har blivit boplats för djur såsom unika insekter och fladdermöss. Att fälla träd som står på kommunens eller grannens mark kan leda till fängelse, så det gäller att veta var tomtgränsen går innan man plockar fram sågen.
Mindre träd kan man oftast klara av att fälla själv. Lite större träd kan man dock behöva professionell hjälp med. Särskilt om de står nära hus och elledningar, eftersom det då är extra viktigt att fällningen sker säkert och kontrollerat. Se exempelvis https://www.aliasarborist.se/traedfaellning.