Värmepumpar för både villor och stora fastigheter i Stockholm

26 juli 2021
patrick_pettersson

Det går att värma upp de flesta typer av byggnader med hjälp av en värmepump, som till exempel villa, sommarstuga, hyresfastighet, bostadsrättsförening och industrilokal. För att man ska lyckas göra den besparing som man oftast är ute efter gäller det att välja rätt värmepump, men det är också viktigt att först försöka sänka energikostnaderna på andra sätt. Om man lyckas spara energi genom att exempelvis tilläggsisolera och åtgärda dåliga fönster som läcker värme kan det innebära att man klarar sig med en något mindre och billigare värmepump. 

Både bergvärmepumpen och luftvattenvärmepumpen klarar att leverera stora mängder av energi, också vid riktigt låga utomhustemperaturer. Vilken värmepump som passar fastigheten bäst beror på hur stort energibehovet är och hur omgivningarna runt fastigheten ser ut. Ett företag specialiserat på olika typer av värmepumpar kan hjälpa till att ta reda på vilken värmepump som passar bäst. Ofta får man flera olika förslag då alla värmepumpar har sina för- och nackdelar, och även ska passa plånboken. 

Olika typer av värmepumpar

En bergvärmepump tar till vara på den solenergi som har lagrats djupt nere i marken, men för att få upp energin måste man först borra en energibrunn. Det är en kostsam installation men den lönar sig ändå eftersom energibesparingarna blir så stora. En bergvärmepump kan ge massor av energi året om och påverkas inte alls av årstiderna. Därför passar den särskilt bra för stora fastigheter.

Luftvattenvärmepumpen samlar istället in den solenergi som finns i luften runt fastigheten. Installationskostnaden för en luftvattenvärmepump är hyfsat låg då värmepumpens utedel monteras direkt utanför fasaden. Men då pumpen väsnas något gäller det att tänka på var man placerar den. För den som vill installera en värmepump i Stockholm kan det vara bra att ta in kostnadsförslag från några olika företag och jämföra priser. Vissa företag erbjuder en totallösning och ansvarar då för hela projektet.

 

Fler nyheter