Viktigt att anlita en certifierad låssmed

20 oktober 2021
lily_hansen

editorial

Det är lätt att bli lurad om man behöver anlita en låssmed akut, eftersom det finns en hel del oseriösa aktörer. Låssmeden man anlitar ska vara certifierad och det går enkelt att kolla upp detta via SLR:s hemsida. En riktig låssmed brukar också vara noga med att bära företagets logotyp på sin arbetskläder och på företagsbilen. 

Man har också rätt att i förväg få veta vad slutpriset blirMan ska inte behöva betala kontant, utan erbjudas att betala med kort eller få en ordentlig faktura, som också har låssmedens alla företagsuppgifter på sig. Det är relativt vanligt att man råkar låsa sig ute och behöver ha akut hjälp av en låssmed. Därför kan det vara bra att alltid ha telefonnumret till en seriös låssmed inlagt i mobiltelefonens adresslista. Då slipper man oroa sig för att bli lurad eller få betala överpris när man behövt anlita en låssmed akut. 

 

Hur länge håller ett lås?

Ett lås kan hålla så länge som tjugo år innan det går sönder och måste bytas. Men lås blir också omoderna och kan behöva bytas av den anledningen, för att leva upp till försäkringsbolagens krav för säkra lås. En låssmed vet ofta vilka krav som ställs och arbetar bara med säkra och godkända lås. Som nyinflyttad kan det också vara bra att alltid byta ut ytterdörrens lås. Flyttar man ofta kan man ta med sig låset till den nya bostaden och sätta tillbaka det gamla innan man flyttar. 

Bra lås gör att man känner sig mer säker i sin bostad och slipper oroa sig för inbrott. En erfaren låssmed vet hur en tjuv kan tänka och kan enkelt bedöma vilka förbättringar som kan göras. Det kan exempelvis vara att även sätta lås på fönster eller att installera ett larm. Men också att byta till bättre och säkrare lås.

Fler nyheter