Att vara sårbar och flexibel är en styrka

11 juni 2020
mikael_barani

Vi släcker alla bränder då och då i våra liv. Det handlar om att vara extra närvarande och kunna fokusera sig på en akut sak.
Blir man bra på att hantera denna form av stress så brukar man vara rätt chill i andra hetsiga situationer, både privat och i arbetslivet.
Naturligtvis så ska inte detta läge vara standard – för den sortens stress gör att man till slut riskerar att gå i väggen. Däremot kommer dessa situationer att inträffa och då gäller det att kunna agera kyligt och inte svepas med i kaoset som uppstår.

Denna förmåga är något som man lär sig med tiden. Det är på något sätt som om att man distanserar sig från det som händer, samtidigt som man också blir mer fokuserad på den. Det är svårt att förklara bättre utan måste upplevas, vilket man som sagt garanterat kommer att göra här i livet.

För vi människor är som järn som härdas till stål – steg för steg. Det betyder inte att vi blir hårda inuti, tvärtom så kan vi till och med bli mer sårbara och öppna. Den sorts människa som lyckas kombinera dessa två förmågor – tålighet under stress samtidigt som man är empatisk – är alltid önskvärd på en arbetsplats. Speciellt när man arbetar med människor, som man till exempel gör som personlig assistent.

Här kan det nämligen ofta plötsligt hända saker som är oväntade. Det är i dessa situationer som det gäller att man kan agera professionellt samtidigt som man visar omtanke för sin brukare. 
Det är som sagt övning som ger färdighet och därför är det så bra att prova på olika banor här i livet. Först då kan vi stötas och blötas mot olika sorters människor och lära oss förstå vad som får olika sorters personer att ticka.
Det är det som kallas för emotionell intelligens – något som man alltid har nytta av.

Fler nyheter