Fysioterapeuten kan behandla många olika problem

04 november 2019
admin

Det kan finnas många olika anledningar att besöka en fysioteraput, eller sjukgymnast som det tidigare kallades. Fysioterapeuten tar hand om olika slags problem som en patient kan ha och behandlingen är alltid individuellt anpassad. Det kan handla om en skada efter en olycka, rehabträning efter en operation, problem till följd av graviditet, en idrottsskada eller att man av någon anledning har ont eller känner sig stel. Fysioterapeut är en skyddad titel och bara den som har rätt utbildning får lov att kalla sig det. Det är en stor trygghet för dig som patient. Då vet du att behandlingen och rekommendationerna du får är baserade på vetenskapliga metoder och går att lita på.

 

Kom förberedd för bästa resultat

Vid ditt första besök hos fysioterapeuten får du berätta om dina problem och hen gör någon form av undersökning, till exempel av rörligheten i problemområdet. För den som har varit hos läkare innan för samma problem kan det vara bra att ta med journaler för att ge fysioterapeuten så mycket information som möjligt. Likadant om du har opererats. Då ska fysioterapeuten få ta del av den information som finns om din specifika operation. Du ska också kunna berätta om du tar någon form av medicin eller om det finns annat som kan påverka din skada eller ditt problem.

 

 

Många olika behandlingsformer

Det finns många inriktningar inom fysioterapi och olika fysioterapeuter har olika specialiteter utifrån erfarenhet och vidareutbildningar. Det är viktigt att komma till en fysioterapeut med kunskap om just dina problem. Ofta kan de rekommendera en kollega om de inte själva arbetar med just det som du söker för. Du kan exempelvis rekommenderas akupunktur, stötvågsbehandling, olika typer av rörelser, styrketräning eller bassängträning. Inte sällan kan mer än en behandlingsform kombineras. Den som söker en fysioterapeut i köping kan till exempel vända sig till Slottspraktiken.

Fler nyheter