Inga lejon på din begravning i Mölnlycke

14 juli 2021
jonas_olsson

Det finns ganska begränsade valmöjligheter för vad som ska hända med din kropp när du dör. Du kommer att bli begraven. Antingen genom att du läggs i en kista som sänks ned i marken eller att du kremeras och din aska läggs i en urna som begravs på kyrkogården. Det går visserligen att ansöka om att få sin aska spriden på andra platser. Men det kräver tillstånd från Länsstyrelsen, och det går inte ansöka förrän personen som ska bli till aska har avlidit. 

Du kan med andra ord inte planera för att sprida din aska. Det enda du kan vara säker på är att dina anhöriga antagligen kommer behöva gå till en begravningsbyrå. Det är begravningsbyråerna som hjälper till att arrangera begravningarna. De ska ta hänsyn till dina önskemål. Men de kan tyvärr inte gå in och påverka ett beslut hos Länsstyrelsen. Så då är det väl kista eller urnsättning som gäller. Tråkigt, men det kanske bara är att gilla läget. 

 

Inte mycket att välja på

Det behöver dock inte vara så illa. Det är begravningsbyråns jobb att göra begravningen till ett värdigt event där dina närmaste kan ta farväl. Må så vara att du måste ligga i en kista. Men i övrigt finns det inte så mycket anledning att klaga. Att bli begraven är som en institution. På något sätt måste du bli begraven, vare sig du vill det eller inte.  

För även om du kanske vill ge bort din kropp som föda till lejonen kanske du får ha din begravning i mölnlycke istället. Om du nu är folkbokförd där. I alla fall om du vill ha hjälp från en begravningsbyrå. Och det vill du nog. Eller åtminstone dina anhöriga, som är de som faktiskt lämnas med begravningen. Ibland är saker vad de är och det är bara att anpassa sig.

Fler nyheter