Lägga konstgräs steg för steg

18 april 2022
lily_hansen

editorial

Innan man ens ska börja tänka på att lägga sitt konstgräs måste marken förberedas. Det ska vara helt jämt och fint, och inte finnas några gropar eller sluttningar att tala om. Ligger det redan gräs på den yta du tänker använda så ska det först grävas bort. Bit för bit gräver man och kastar undan. 

Det andra steget är att komprimera marken. Då kan man använda en vibratormatta. Det skakar om ordentligt så allt lägger sig på plats samtidigt som det plattar till jord och sand. Som tredje steg är det ett lager med stenmjöl som ska på. Använd en kratta för att jämna till det lite.

Fler steg att ta

Nu är det dags att plocka fram en helt rak bräda inför nästa steg. Denna drar man sedan över allt stenmjöl så det bildas en perfekt och slät yta. Slutligen är det dags att rulla ut en markmatta. En så kallad geotexduk. Det kan hända att man behöver lägga ut dukar som överlappar varandra.

Nu är det äntligen dags att rulla ut konstgräset. Allt man gjort innan är förberedelser. Om man slarvat med dessa steg kommer det att märkas i det här momentet. När gräset ska på är det bra att tänka på att det läggs lite utanför kanterna. Det ska skäras till efteråt. 

 

Konstgräs

 

Några avslutande moment

Nästa moment är att skarvar ska fixeras. Vik upp kanterna, skär dem raka från undersidan och lägg dem så att de sluter tätt tillsammans. Fäst en dubbelhäftande mattejp i markduken. Tryck fast kanterna. 

När man sett till att allt sitter där det ska kan man pusta ut. Det svåraste momentet är över. Det återstår att skära bort eventuellt överflöd. Man ser då till att allt skärs så att det passar in perfekt på platsen. Avsluta med att strö kvartssand över det hela och förankra konstgräset.

Fler nyheter