När en ögonläkare i Solna fick ett samtal från Malmö

20 maj 2021
lily_hansen

År 2005 gjorde Malmö FF en riktig prestigevärvning i fotbollsallsvenskan när klubben sensationellt lyckades hämta in den gamla storstjärnan Jari Litmanen. Mittfältaren, som vunnit Champions League med både Ajax och Liverpool, blev dock ingen lyckad värvning för skåningarna. Åtminstone inte om man ser till hur många matcher han spelade. Han var nämligen otroligt skadebenägen och drog på sig den ena skadan efter den andra. 

Märkligast av dem alla var nog den när sportchefen Hasse Borg skulle öppna en läskflaska i närheten av Litmanen, och sköt kapsylen rakt i ögat på honom. Litmanen fick söka upp en ögonläkare och missade matcher under flera veckor som en konsekvens av ögonskadan.  

Man undrar vad den där ögonläkaren tänkte när Litmanen staplade in på kliniken med en stor blåtira runt ögat. Han eller hon måste ha trott att Hasse Borg snarare gett honom en knytnäve i ögat än en kapsyl. Men så är det. Underskatta inte kraften av kolsyra. 

 

 

Ögonen är känsliga 

Tillbaka till ögonläkaren. Hen måste ju ha skvallrat till sina kollegor om det märkliga fallet. Efter Litmanens besök måste hen ha slagit en signal till sin kollega, en ögonläkare i Solna, och berättat vad som har hänt. För vilken ögonläkare, trots sin tystnadsplikt, hade kunnat hålla en sådan historia för sig själv? 

En ögonläkare måste få se många skador. Säkert inte bara dråpliga sådana, som i fallet med Borg och Litmanen. Ögonskador kan vara riktigt besvärliga. Tänk dig till exempel att få en gren i ögat när du är ute och går i skogen. Det gör ont. Det gör riktigt jäkla ont.  

Ögat är känsligt och du kommer behöva hjälp mer eller mindre omedelbart. Det är inte bara så att det går att sätta ett plåster över ögat. Det kan behöva behandlas djupare och på ett mer komplicerat sätt. Då är ögonläkaren ditt enda hopp.

Fler nyheter