När en trapphusrenovering är på tapeten

02 augusti 2021
william_eriksson

Om du äger en flerfamiljsbostad så kommer en trapphusrenovering förr eller senare att vara något som du måste göra. Det kan bero på att trapphuset är en del av bostaden som ofta är utsatt för mycket slitage och nedsmutsning. Eller så är det helt enkelt bara dags att snygga till i ett trapphus som kanske börjar se lite omodernt och trist ut. Vilken anledningen än är så är det ändå klokt att fundera några varv på vad du vill göra.

Det kanske kan vara lockande att välja golv och trappor i vackert trä, där du målar väggarna vita. Men det är tyvärr inte något som är så praktiskt i ett trapphus. Enfärgade och ljusa färger gör att all smuts syns direkt och trägolv kan ofta vara svåra att rengöra. De är även mjuka och innebär att det lätt blir repor och hack, där det inte hade blivit någon skada alls om du använt dig av ett stenmaterial istället.

 

 

Marmor och kvastmålning i entrén

Ett golv som ofta används i entré och trapphus är marmor. Det är ett hårt material som dessutom har många olika färger i sig. Därför syns det inte så lätt när det blir smutsigt. Detsamma gäller för väggarna i de flesta trapphus. De är ofta målade med en teknik som heter kvastmålning, eller en teknik som heter stänkmålning. Båda dessa tekniker innebär att det även på väggen kommer bli flera olika färger, så att smutsen inte syns lika tydligt.

Du har fyra olika faktorer som du ska tänka på när du gör en trapphusrenovering och det är att trapphuset ska vara säkert, tåligt, lättstädat och snyggt. Vill du ha hjälp och råd så kan du passa på att fråga företaget som du anlitar för renoveringen. De har förstås gjort detta förut och vet vad du ska tänka på för att uppnå bästa resultat.

Fler nyheter