Tandläkare i Sollentuna fixar tandskydd

31 maj 2021
patrick_pettersson

När den äldsta tjejen Lisa började spela hockey var allt frid och fröjd. När det var Niclas tur att ge sig ut på isen började oron att komma. I takt med att han blev äldre blev tacklingarna mer aggressiva och oron för hans välbefinnande blev större. Det första man som förälder tänkte på var huvudet förstås. Tänk om han fick ett slag och blev allvarligt skadad. 

Hjälmen gav ett bra skydd men vid ett tillfälle lyckades han ändå få ett slag från en klubba rakt över munnen som gjorde ont. Lyckligtvis gick det bra. Då kom tanken på tänderna. Tänk om han skulle slå ut dem. När han var hos tandläkare Sollentuna ställdes frågan angående just detta bekymmer.

 

Tandskydd

Det visade sig att spelare födda senare än 1984 som får spela utan gallerskydd måste ha tandskydd. Efter 18 års ålder kan de gå över till visir och tandskydd. Dessa måste vara gjorda hos en legitimerad tandläkare och är något som bekostas av spelarna. Eller mer troligt deras föräldrar. 

Men det viktigaste var att barnen skulle vara så trygga som det bara går när de utövar sin sport. Det var inget att fundera på. Tider bokades för att få de specialgjorda tandskydden gjorda av tandläkaren. Hela processen skulle ta cirka 10 dagar.

Båda barnen tyckte att det var rätt ok att använda tandskydden. Men särskilt Lisa störde sig på att hon dreglade en hel del. Anledningen till detta var att salivproduktionen blev större när skyddet användes.

 

Annan användning

Sporter som boxning, kampsport och rugby är andra sporter med regler som innefattar tandskydd. Men man behöver inte vara aktiv inom dessa för att använda tandskyddet. För de som har tandställning kan tandskyddet skydda insidan av munnen. Tandskydden är lättskötta och görs rena med hjälp av tandkräm och tandborste. Borsten ska helst vara av den mjukare modellen.

Fler nyheter