Låtarna som tar oss som gisslan

03 april 2020
mikael_barani

Visst är det en fantastisk känsla när man hittar en sådan där låt som man bara inte kan sluta lyssna på.
En låt som liksom på något sätt slår an något djupt inuti en. Det är nästan som om att man är låten. Den griper tag i något inuti själen och bjuder upp till en dans som aldrig verkar ta slut.
På så sätt är musiken något magiskt och förtrollande. En riktigt bra låt har förmågan att ta med en på en resa som känns minst lika verkligen som att sätta sig på ett flygplan och landa vid ett exotiskt resmål.

De där låtarna som vi fastnar för kan ha något viktigt att säga oss. Det händer något i oss när man bara låter samma låt snurra om och om igen. Det är nästan som om att vi försätts i en trans.
Nästa gång du hittar en sådan låt som inte släpper taget om dig, fråga dig själv om du faktiskt kan känna ett budskap.
Vad är det låten säger till dig?
Är det orden eller är det instrumenteringen som talar till dig?

En liten poäng i sammanhanget är att det är först på senare decennium som vi faktiskt utan ansträngning har kunnat lyssna på en låt på repeat. Under vinylens tid var det bara att hoppas på att ens favoritlåt släpptes på singel för att man skulle kunna lyssna på den om och om igen.
Annars var du ju tvungen att fysiskt flytta tillbaka tonhuvudet på vinylspelaren.
Idag har förstås vinylspelaren utvecklats och tillbehör så som nordost kablar gör att ljudkvaliteten verkligen poppar fram. Kolla med Sound by Vinyl om du är intresserad av att uppgradera just ditt system.
Som bekant har vinylen ett organiskt och varmt ljud som man går miste om med modernare format, inklusive cd-skivan som väl ses som stenålders vid detta laget.

 

Fler nyheter